Alto Adige - vin fra alpelandet
Alto Adige har med sin placering i de sydlige alper og Dolomitterne en helt unik historie med de mange krige, der bla. har gjort at befolkningen både taler tysk og italiensk, samt at alle byerne idag har to navne. Alto Adige er også kendt for sin meget brede vifte af druesorter, der nok ikke ses så bred i andre dele af Italien. Disse omfatter bla. Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Blanc og Chardonnay, men også Müller Thurgau, Sylvaner, Kerner, Riesling og Veltliner bliver produceret i området. I alt kan der vel samles omkring 20 forskellige hvide druesorter, der udgør omkring 58% af det beplantet område.
Med hensyn til de røde kan nævnes de to lokaldruer Schiava og Lagrein, men området er naturligvis også beplantet med de røde klassikere så som Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. De røde udgør ca 42%.
Vinfremstillingen i Alto Adige er ikke den letteste, da markerne ikke er marker, men derimod stejle skråninger eller terrasser med 3- 5 rækker med vinstokke. Det betyder, at meget skal foregår med hænderne, da maskinerne ikke kan komme frem.