Bourgogne
Bourgogne er nok det franske distrikt der sværest at få styr på dels på grund af ejendoms – og appellationsstrukturen er meget kompleks, og dels fordi kvaliteten på grund af klimaet og jorden kan være meget svingende.
De to hoveddruer i Bourgogne er Pinot Noir og Chardonnay og der kan være meget store årgangsforskelle og store kvalitetsvariationer i netop dette helt specielle område.
Det er derfor meget naturligt, at det i Bourgogne er markederne (terroir) som klassificeres, i modsætning til Bordeaux, hvor man klassificerer slottene.
Der er forskellige meninger om afgrænsningen af vinregionen Bourgogne. Nogle mener regionen går fra Auxerre i nord til Lyon i syd. Disse medregner derfor Chablis og Beaujolais til Bourgogne.
Andre mener at regionen er koncentreret omkring Beaune med Dijon i nord og Chalon-sur-Saône i syd. Dette "vinbælte" som kaldes Côte d'Or er her, hvor de kendeste, dyreste og bedste Bourgogner produceres. Côte d'Or er kun 40 km langt og 2 km bredt - eller ca. 15 gange mindre end Bordeaux.
Côte d’Or omfatter to separate distrikter, Côte De Nuits i nord Côte De Beaune i syd. Længere mod syd finder man Côte Chalonnaise og Mâconnais. Chablis ligger isoleret fra resten af Bourgogne ca. 150 km nordvest for Dijon.
Det er værd at bemærke, at Bourgogne kun dækker 3% af Frankrigs samlede vinproduktion.