Vermouth / Vermut
La hora de vermú (tid til vermut) er et spansk udtryk som spanierne referer til, når det er aperitif tid med en lille tapas - eller to - til.
Vermut er et tysk begreb, der betyder malurt og er en aromatisk og krydret hedvin, som udover malurt kan tilsættes et hav af forskellige urter under betegnelsen "fri leg".
Og fordi urtetilsætningen varierer voldsomt smager vermut meget forskelligt. Nogle smager af mørk hostesaft og grønne valnødder. Andre af appelsinskal, nelliker og kanel. Fælles for alle er dog det bitre strejf af malurt.
Historisk er der to typer af vermouth: sød rød og tør hvid. Idag er udvalget noget mere sofistikeret og omfatter både extra-tør hvid, sød hvid (bianco, blanc), rød (rosso, rouge, roux), amber (ambrato, ambre) og rosé.
Og mens vi er ved det: Vermut er den spanske betegnelse, dvs uden o og h, mens vermouth er den generelle betegnelse for denne fremadstormende aperitif.